De juiste ketel voor comfort in huis

De juiste ketel voor comfort in huis

In de donkere wintermaanden moet de Cv-ketel goed werken. De woning dient immers verwarmd te worden nu de temperaturen onder de 10 graden gaan zakken. Het is een probleem als de Cv-ketel weigert. Wat kun je het beste doen als blijkt dat de ketel vernieuwd moet worden?

Geen eeuwig leven
Een Cv-ketel kan bij jaarlijks goed onderhoud zo’n 20 jaar mee gaan. Na die tijd is het verstandig om aan vernieuwing te denken. De ketels worden steeds efficiënter en comfortabeler. Met name de hoogrendementsketels geven dezelfde warmte, maar gebruiken minder energie. Toch blijft het een behoorlijke investering. De prijs is sterk afhankelijk van de CW-waarde. Hoe hoger deze waarde hoe kostbaarder de Cv-ketel. De prijs varieert dan ook van zo’n 1.200 euro tot 2.600 euro exclusief plaatsingskosten.

Gas of warmtepomp?
Nederland moet op termijn van het gas af. Dit werpt de vraag op of het verstandig is om nu te kiezen voor een gasgestookte intergas hr ketel. Blijft de woning aangesloten op het gasnet of moeten eigenaren binnen een korte termijn overstappen naar warmtepompen? Het is zinvol om bij de gemeente te informeren wat de komende jaren te verwachten is. Wordt er gekozen voor een wijkgerichte aanpak zoals een gezamenlijk warmtenet of wordt gekozen voor individuele warmtepompen met een eventuele subsidie. Ook is mogelijk dat er de komende 15 jaren geen wijziging in het gasnet te verwachten zijn.De toekomst is nog onzeker, maar zeker is dat gas de langste tijd heeft gehad. In plaats van een Cv-ketel te kopen, is huren ook een optie. Ook zijn er hybride warmtepompen, een combinatie van warmtepomp en gas. Daarbij zijn er aanbieders die de Cv-ketel inruilen bij de installatie van een warmtepomp. Er wordt dan een vaste inruilprijs gegeven die maximaal de helft bedraagt van de aanschaf.

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.