Gastblog: Waarom ik niet geschikt ben als kok en het t贸ch ben

Gastblog: Waarom ik niet geschikt ben als kok en het t贸ch ben

Deze blogpost is een gastblog van Soraya. Ik volg Soraya al een tijdje op instagram en het is een leuke spontane lieve meid met 2 prachtdochters :D. Ze vond het leuk om een gastblog te schrijven voor LaFamiliB en dat vinden wij natuurlijk heel erg leuk!! Dank je wel meis 馃槈

Zoals de meestel wel weten hou ik van lekker eten, dat is ook niet zo gek, als kok zijnde. En de meesten weten ook wel dat ik nu niet meer als kok werk. Al een tijd niet meer. Waarom niet? Dat ga ik je uitleggen.
Vroeger, toen ik nog op de middelbare school zat (god wat klinkt dat bejaard zeg) had ik de droom om als kok te werken. Ik was een rustige puber die eigenlijk nog geen idee had wat ze met haar leven moest doen. Mijn moeder werkte vroeger al in veel keukens en vanalles met eten, wat ik reuze interessant vond, het opeten maar ook het maken. Ik zat in het laatste leerjaar en we moesten op stage voor een week. Weet niet of het nu nog steeds 鈥渟nuffelstage鈥 heet, maar zo heette dat toen wel. Ik ging op stage in een brasserie in het dorp waar ik woonde. Superleuk was dat, leuke mensen om me heen en leuk werk. Uiteindelijk nog 2x stage gelopen daar en ik mocht er blijven werken.
Nouja, toen moest ik dus een volgende opleiding gaan kiezen. Ik koos toen voor MBO Koksopleiding niveau 2, om te beginnen. Hartstikke leuk en dat heb ik met succes afgerond. Op niveau 3 moest ik werken en leren, dat je dus 1 dag naar school gaat en de rest werkt. Wat een ellende, ik zag er tegenop want school was altijd wel leuk en gezellig. Die tijd ging ik bij Humphrey鈥檚 werken. Ken je dat? Dat is zo鈥檔 vreetschuur concept, simpele, lekkere gerechtjes voor een spotprijsje. Helemaal leuk toch? Dat dacht ik inderdaad. Na 1,5 maand werd ik daar vernederd tot op het bot. Ik moest op avonden van 250-300 gasten in de zaak, beneden in de vriezer ijs gaan zitten scheppen, voor die 250 man dus. Of ik stond aan de warme kant in de keuken en moest de chefkok helpen. Wat net zo鈥檔 bal was als dat ie eruit zag. Hij kon alleen maar schelden en tieren. Soort van Nederlandse Gordon Ramsey. Zo鈥檔 soort vent die je eigenlijk met een baksteen in de Atlantische oceaan wilt dumpen..
Mijn grens was daar bereikt, toen ik in het donker, om 23.00 in de avond de brandtrap kon gaan lopen schuren, want het zou zomaar kunnen dat er brand uitbrak. Ik vond het bullshit maar heb toen de zaklamp van mijn telefoon maar gepakt en zo die stomme trap staan schuren, tussen de muizen.
Op dat moment heb ik me dus bedacht dat ik niet geschikt was als kok. Het was het zoveelste bedrijf waar ik werd vernederd, waar ik alle *piep*klusjes kon doen.
Het kokswereldje is nu eenmaal hard en vernederend en ik blijk daar niet helemaal mee te kunnen leven. Een grote bek kan ik hebben, maar niet keer op keer op keer. En het gezinsleven waarin je beiden kok bent (mijn vriend ook) met twee kindjes, dat werkt ook niet. Dat heeft mij doen besluiten om niet meer als kok te werken. En tuurlijk, koken is superleuk maar ik hou het wel als hobby. Oja en stiekem ben ik een beetje te chaotisch en ronmelig, dus dat werkte ook niet echt mee, helaas.
Liefs, Soraya!

6 gedachten over “Gastblog: Waarom ik niet geschikt ben als kok en het t贸ch ben

  1. In elke branche is het een smerig wereldje maar ik had het dan weer niet zo in de keuken gezocht maar net zo dirt dus 馃檨 Blij dat je daar uit bent meis en ga maar lekker thuis je eigen keuken lekker koken zonder naar volk 馃槈 <3

  2. Ai, dat klinkt inderdaad als een behoorlijk harde wereld. Ik kom zelf uit de modewereld en ik moet je eerlijk vertellen, dat was ook niet altijd pais en vree. Dan kwam er een inkoopcombinatie met allemaal van die ‘kerels’. En moest ik als twintigjarige een legging doorpassen. Kreeg je van die opmerkingen als: “Zit die lekker strak, meisje?”. Afijn, het heeft mij wel ‘gehard’. Dus aan alles heb je wat. Maar dat je gestopt bent? Groot gelijk.

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.