help jij ook mee?

help jij ook mee?

Mijn digitale vriendinnetje gonny (heb haar nog niet in real live gezien vandaar de naam digitaal) haar paps heeft de ziekte ALS

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dat komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen.

De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. Wel worden geleidelijk aan steeds meer spieren aangedaan. Behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar.

Een nachtmerrie dus 🙁 er moeten natuurlijk om het zo aangenaam mogelijk te houden en om haar vader zolang mogelijk thuis te houden aanpassingen verricht moeten worden in het huis,  een aanbouw word al aangevraagd maar als dat niet goed gekeurd word moet de beneden verdieping verbouwd worden en ja daar is geld voor nodig! Gonny heeft daarom een oproep gedaan om haar ouders te helpen en gevraagd of mensen een donatie kunnen doen, alle beetjes helpen en helpende handjes zijn er nooit genoeg 😉

Even hier klikken voor het “help mijn ouders” logje

8 gedachten over “help jij ook mee?

  1. he wat naar zeg 🙁 ik weet wat de ziekte is jammer genoeg, zal vanavond even patrick aan ze sokken trekken en gonny sterkte!

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.