Je kids voorbereiden

Je kids voorbereiden

Ik vraag mij serieus wel eens af van wanneer is het nou het beste moment om je kids zelfstandig te laten worden. En dan bedoel ik dan ze niet constant afhankelijk zijn van de ouders. De een is er vroeg bij de ander weer niet. Ik ben daar eens over na gaan denken en tot de conclusie gekomen dat het eigenlijk geen moment is maar gewoon een leer proces wat bij het opvoeden hoort. Ik ben heel, lees, heel laat zelfstandig geworden en dat kwam omdat ik gewoon een verwent en vertroeteld kind van mijn moeder was. Snap mijn mams ook wel, want ze voedde mij alleen op en wilde en gaf me alles wat ik wilde. Maar toen mijn mams overleed, kon ik niks, niks met geld, niks met koken, gewoon niks, ja ik kon stofzuigen, maar geen dingen om mijzelf te onderhouden zeg maar. En geloof het of niet, Roon heeft mij leren koken!!!

Juist om die redenen zijn wij denk ik ook vroeg begonnen met het “zelfstandig” maken van onze meiden. Ja er zit natuurlijk ook wel een gevalletje zieke moeder bij maar dat laten we even uit deze blogpost. Ik vind het belangrijk dat mijn kids niet steeds afhankelijk zijn van ons. Ze moeten bijvoorbeeld een ei kunnen bakken of even een tosti kunnen maken of beter nog gewoon een fatsoenlijke maaltijd.

Onze meiden zijn al redelijk op weg, Niomi krijgt ook koken op school alleen voert ze dat thuis niet uit hihi, zo ook als Rashel, maar die bakt liever lekkere dingen dan normaal eten.

Omgaan met geld, ook zoiets, moeten ze ook mee leren omgaan. Dat doen ze hier met vallen en opstaan. Het geval sparen weten ze en het gelijk uitgeven. De ene keer sparen ze voor iets de andere keer kijken ze papa lief aan en krijgen ze alsnog hun zin waar ik dan niet achter sta maar goed, moet dan ook wel zeggen dat een keer moet kunnen 😉

In het huishouden….ja schoonmaken hoort ook bij zelfstandig zijn maar daar halen ze liever hun neus voor op, maar ik, de strenge moeder, heb zo mijn foefjes en dan ruimen ze wel op ;), denk aan telefoon een paar dagen kwijt of een paar dagen niet naar buiten of geen afspraken met vriendinnen. Dat klinkt misschien heel streng maar bij ons is het eerst de prioriteiten afhandelen en dan de fun stuff.

Ik ben benieuwd hoe jullie er tegenover staan, het zelfstandig maken van je kids, als je wil zou ik het willen horen in de comments.

3 gedachten over “Je kids voorbereiden

  1. Ik leer mijn kids al vanaf kleins af aan wat de waarde van geld is. Ik zeg het ze gewoon als ik t niet heb en laat ze gerust mn bankrekening zien. Nu ik zelf ziek ben en niet alles kan heeft mijn dochter van 14 bewezen dat ze heel zelfstandig is.. Ze heeft gekookt (en is zowaar een echte kookprinses!), boodschappen gedaan, schoon gemaakt en op dr broertje gelet.

  2. Mijn twee oudste kinderen zijn 13 en 17. Bij hen ging het zelfstandig worden vrij geleidelijk. Op een gegeven moment vroegen ze zelf hoe ze bijvoorbeeld en ei moesten bakken of hoe de oven werkt. Ook met het openbaar vervoer kunnen ze behoorlijk hun plan trekken. Mijn oudste zoon is natuurlijk al vrij zelfstandig, en mijn jongere dochter wil daar niet voor onderdoen. Dat stimuleert haar wel tot zelfstandigheid. Het opruimen is een werk van langere adem heb ik de indruk 😉 Af en toe beginnen ze er zelf aan omdat hun kamer echt te rommelig is.
    Ik ontdekte net je blog trouwens via ‘save the mama’. Ik ga je volgen.

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.