Kids en vakantie

Kids en vakantie

Kinderen hebben vakantie, nou ja sommige al dan en wat ga je doen met je kids? Wat is leuk… en ook belangrijk wat is goed voor ze.

Het positieve effect van vakantie op het welzijn van kinderen

Voor ouders en kinderen is de vakantie een tijd waarin boeken en schriften even opzij worden gezet en ze samen van de vrije tid kunnen genieten. Een kans om te ontspannen en niet aan school en huiswerk te denken, een kans om vaardigheden te leren die als vakken op school niet voorbij komen. Om uit de routine te stappen. Misschien zelfs een ander land of in ieder geval een andere omgeving te verkennen. HomeToGo heeft zowel ouders als experts gevraagd naar het effect van vakantie op kinderen.

 

HERSENONTWIKKELING

Tijdens een vakantie worden

 • De zoektocht naar middelen (Seeking)
 • Het experimenteren met plezier en sociale dominantie in spel (Play)

gestimuleerd. Als kinderen, net als volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er opioïden, oxytocine en dopamine vrij. Deze neurotransmitters helpen om ons beter te voelen en het stressniveau te verlagen.

sviluppo celebrale

Kinderen op vakantie hebben de mogelijkheid om de omgeving te verkennen en nieuwe plekken te ontdekken. Dit ondersteunt de eerste van de twee mechanismen: Seeking. Meer tijd om te spelen stimuleert het tweede: Play. Kinderen leren zo over sociale verbindingen en het leven als een volwassene. Als dit gevoel goed ontwikkeld wordt, kan dit een positieve invloed zijn op sociale relaties en het werkleven later.

Deze circuits zijn net als spieren, hoe meer ze gebruikt worden, hoe groter ze worden. Hoe deze mechanismen zich ontwikkelen heeft een grote invloed op de vorming van de persoonlijkheid van een kind. Op vakantie bevinden ze zich in de ideale omstandigheden om deze mechanismen te oefenen. Dit betekent een sterke ontwikkeling in de frontale kwab, waar beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en impulsbeheersing geregeld wordt.

“Door te spelen leren kinderen over sociale verbindingen en het leven als een volwassene”

 

 

IQ

De veranderende omgeving tijdens een vakantie stimuleert de activiteit van de frontale kwab en heeft effect op functies als:

 • stressregulatie
 • aandacht en concentratie
 • planningsvermogen
 • leervermogen

Vakantie heeft ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen.

Vakantie gaan heeft een positief effect op o.a. stressregulatie en leervermogen”

  CONCENTRATIE

Of kinderen nou met of zonder ouders of vakantie gaan, een plek in of dichtbij de natuur is een goed idee. Tijd in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratie bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur.

Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

concentrazione

“Aandacht en concentratie bij kinderen neemt toe na slechts 20 minuten in de natuur”

 

creatività

CREATIVITEIT

Tijdens de vakantie komen kinderen in situaties terecht die niet in het dagelijks leven voorkomen. Nieuwe ervaringen en veranderingen in de omgeving stimuleren de creativiteit van een kind en zorgt ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden.

Een onderzoek van de universiteit van Indiana; V.S. suggereert dat zelfs de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren.

“Op vakantie gaan leert kinderen een nieuw perspectief te gebruiken”

 

GELUKSGEVOEL

Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel. Het meeste plezier ligt in de voorpret; het plannen van een welverdiende vakantie en de spanning van het reizen. Mensen die regelmatig op vakantie gaan zijn over het algemeen meer tevreden en goed in staat hun wensen en behoefte te combineren.

Wat is er beter dan een nieuwe reiservaring, wetend dat je er meer tevreden en gelukkig van terug komt?

felicità

“Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel.”

 

 

legame familiare

FAMILIEBAND

De dagelijkse sleur, routine en verplichtingen van school en werk zijn niet bevorderlijk voor de band tussen ouders en kinderen. De vakantiedagen zijn perfect voor het herstellen van de band tussen ouder en kind. Even wat quality time samen doorbrengen doet goed.

Familievakanties hebben een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Op een vrije dag heeft papa of mama onverdeelde aandacht en eindelijk tijd om zich te richten op het kind.

De vakantiedagen zijn vooral geschikt voor spelletjes en nieuwe activiteiten. Meer aandacht van ouders versterkt ook het gevoel van eigenwaarde van het kind. Interesse en aanwezigheid zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan het groeiproces van op jonge leeftijd, van adolescentie naar volwassenheid. Tijdens een vakantie nemen kinderen ook gedragspatronen van hun vader en moeder over.

Vakantie is een goed moment voor ouders om te leren over hun sterke en zwakke punten in de opvoeding en aanpak van hun kinderen. Het zorgt voor beter begrip en een betere communicatie en is een waardevol hulpmiddel voor toekomstige beslissingen. Familievakanties zijn niet alleen waardevol op het moment zelf, maar worden ook aangename herinnering en versterken de familieband.

“Vakantie is een goed moment voor ouders om te ontdekken wat hun sterke en zwakke punten zijn in de opvoeding.”

TIPS

Een van de leukste dingen aan vakantie is de voorpret. Om kinderen enthousiast te maken kunt u:

 • de dagen aftellen tot het begin van de vakantie
 • uitstapjes en activiteiten plannen
 • alvast informatie zoeken en ze eenvoudige zinnen leren in de lokale taal
consigli

Voor de meeste kinderen is de vooruitblik van een reis spannend, maar het kan zijn dat uw kind last heeft van de stress of spanning als de dagelijkse routine verstoord wordt. Het kan helpen om kinderen te betrekken bij het plannen:

 • laat ze foto’s van verschillende plekke op de bestemming zien en laat ze hun favoriete kiezen
 • vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken
 • maak een plan voor verschillende activiteiten zodat kinderen de kans hebben om hiertussen te kiezen
“Vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken.”

FEITJES

 


Bron data: CBS, 2016

Bijna een half miljoen kinderen onder de 6 jaar gaat niet op korte trips en 193.000 gaat niet op lange vakanties. Het gaat niet om een handjevol kinderen maar honderdduizenden. Er zijn elk jaar veel kinderen die niet op korte of op lange trips gaan, maar we kunnen uit deze gegevens niet aflezen of de kinderen die niet op korte vakanties, wel op een lange vakantie gaan of andersom.

 

Iets meer dan de helft van de Nederlandse kinderen gaat niet op korte vakanties.

Het lijkt erop dat maar éénvijfde van de kinderen niet op een lange vakantie gaat. De gewoonte om in de zomervakantie weg te gaan zit er goed in zit bij Nederlanders. Het kan zijn dat de lesvrije omstandigheden van de kids ideaal zijn of simpelweg dat de verleiding om tijd in de zon en wellicht op het strand door te brengen te groot is.

Bron data: CBS, 2016


Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.