Kiespijn en anorexia…

Kiespijn en anorexia…

Kiespijn hebben en anorexia en bloedwaardes die niet op pijl zijn…sucks. Ik heb al weken, nee nou lieg ik, maanden pijn me smoel, tja alles breekt af of raakt onstoken. Door het vele overgeven gaat je glazuur eraan!! Afijn vorige week gemeld bij de arts dat ik echt naar de tandarts moest en dat ik 18 maart een afspraak had en dat ik opzeker verdoofd zou gaan worden…ja kijk voor niet zieke mensen is dat een eitje, maar ik mag geen verdoving als mijn kalium lager is dan 3.0, dat rot geintje hebben we al eens gehad en dat wilde we niet nog een keer dus… afgelopen maandag prikken en ze belde maar niet voor de uitslag dus ik ben zelf dinsdagochtend gaan bellen en kalium stond op 3.1. Tuurlijk weet ik dat dat niet klopte aangezien ik die nacht een hel heb moeten doorstaan door een pijnaanval die ik in jaren niet meer had gehad maar goed ik had groen licht dus op naar de tandarts!! En dat heb ik geweten!! 2 uur lang in de stoel met nog een kwartier in de wachtkamer terug gezet te zijn, ZES verdovingen later en een wortelkanaalbehandeling kon ik naar huis met een nood vulling want hij kon het niet afmaken, ging gewoon niet meer. Duizelig en schaapjes en lammetjes voorbij zien komen in de auto pffff, en ik had Rashel bij me want die was ziek thuis 🙁 arm kind heeft alles moeten zien hoe het ff niet goed ging in de stoel 🙁 maar goed na een goed gesprek en veel uitleg begreep ze het dat het bij iedereen zo gaat maar bij mama wel omdat mama haar lichaam fokt up is

Afijn ben thuis gekomen, en na een uur waren de 6 verdovingen weg en toen was het vloeken schelden en tieren van de pijn!! Vandaag ging het wel maar eten met die kant gaat nog niet. Nu wachten op 24 april want dan mag ik weer, lichaampje moet herstellen en tegen die tijd weer kijken of ik de waardes omhoog kan krijgen met een zooi kalium pfff. Heb wel gesmokkeld om het omhoog te krijgen en ik weet ook heus wel dat dat niet fair is maar hey pijn je smoel is niet alles hoor!! dus ipv 50 ml kalium per keer ging er 125/130 ml in ….sorry dok 😉 i know ook dat is gevaarlijk, maar kon wel naar de tandarts en ik loop nog steeds rond 😉

6 gedachten over “Kiespijn en anorexia…

 1. Ter aanvulling op mijn vorige reactie: sorry, ik heb niet grondig genoeg gelezen, ik dacht te lezen ‘zes behandelingen’ maar het waren zes verdovingen. Des te meer respect want verdovingen kunnen een bitch zijn afhankelijk van waar er geprikt wordt, zoveel verdoving voelt urenlang klote (en is voor jouw organen vast moeilijk te filteren en afvoeren) en ik kan me voorstellen dat je de verf van de muren hebt gescholden zodra de boel begon uit te werken. Ik zou je willen aanraden om naar een sterke variant van ibuprofen te vragen, dit heeft mij onwijs geholpen nadat mijn verstandskiezen chirurgisch verwijderd waren. Je krijgt dan echter een poeder dat in water opgelost moet worden en ik weet niet in hoeverre je dit binnen kan houden. Aan de andere kant is pijnstilling in pilvorm natuurlijk een belasting voor je maagwand… Ahwel, het is de baby met het badwater weggooien als je door de pijnstilling juist weer gaat spugen ;), maar als je ook maar even denkt dat je het aankan dan zou ik er zeker voor gaan, al eventjes voordat de verdoving uit begint te werken. Ik heb nog flink wat zakjes over en gebruik ze stiekem ook voor hoofdpijn etc., werkt als een tierelier en om één of andere reden werkt het bij mij beter dan ibuprofen in pilvorm.

  1. ik mag juist geen pijnstilling 😉 ik mag niet eens paracetamol 😉 moest van te voren ook bloedprikken om te kijken of ik uberhaubt wel verdoofd mocht worden vanwege mijn lage kalium. ik ken het verhaal an de R/Elmex behandeling. maar aangezien ik zoveel spuug en dus als ik een kleine hoeveelheid al in mijn keel krijg doordat het uit gaat lopen ik weer gaat spugen het gelijk weer foetsie is, drama dus, maar wel bedankt voor de info 😉

   1. Ah shit wat een klote positie is het ook hè… het is niet eerlijk 🙁 Weet dat ik je een bikkel vind!

 2. Lieve Rachel,

  Allereerst, wat ben jij een bikkel dat je al die behandelingen in één keer hebt doorstaan! Ik heb pas sindskort een fijne tandarts. Voor die tijd had ik een botte hark die totaal niet subtiel was, communiceerde, of met mijn angsten om kon gaan.

  Doordat mijn nieuwe tandarts veel met mij communiceert heb ik in korte tijd heel veel van haar geleerd. Ik heb zelf al tien jaar ES-NAO (eetstoornis niet anderwijs omschreven), alhoewel de diagnose pas recentelijk is toegekend en ES-NAO ook pas sinds een aantal jaar erkend wordt. ES-NAO (in het engels EDNOS) is een soort PDD-NOS maar dan qua eetstoornis; je switch binnen een seconde van anorectische (ik noem het expres niet anorexisch, omdat je daarvoor beneden een bepaald BMI moet zitten) naar boulimische naar compulsief eetgedrag en weer terug. Alle fasen hebben mijn gebit flink aangedaan. Gedurende anorectische fasen kwam ik praktisch alle voedingsstoffen, mineralen, vitaminen en elektrolyten tekort waardoor mijn lichaam mijn gebit niet kon onderhouden of herstellen en er zelfs stoffen uit ging trekken om maar wat te hebben. Gedurende boulimische fasen waren het vooral de schommelingen in elektrolyten en het maagzuur waar mijn tanden onder leden… en gedurende fasen waarin ik compulsief snoepte, d.w.z zakjes en pakjes moesten persé leeg, werd mijn glazuur aangetast door suiker en andere troep in ongezonde voeding.

  Lang verhaal kort: ook mijn glazuur is flink aangetast en ook ik heb mijn fair share aan meer-vlaks vullingen en wortelkanaalbehandelingen gehad, gelukkig allemaal bij mijn nieuwe, fijne tandarts (die botte hark had het niet eens door omdat hij niet op tijd foto’s maakte, foto’s waren het eerste wat mijn nieuwe tandarts deed en toen kwam de teringzooi aan het licht).

  Wat ik je mee wil geven namens mijn tandarts is dat er een lichtje aan het einde van de tunnel is wat betreft beschadigd glazuur. Sterker nog, we kunnen dit nadeel omdraaien in een voordeel! Ik ben onwijs enthousiast sinds mijn tandarts me heeft uitgelegd hoe dit biochemisch werkt. Even simpel gezegd: daar waar glazuur beschadigd raakt, is een tand meer vatbaar voor fluoride. Aan het eind van de dag is een tand die beschermd is door fluoride sterker dan een tand die beschermd is door glazuur, omdat fluoride bestand is tegen hogere zuurtegraden of zoetigheden dan glazuur is. De plekken op onze tanden waar het glazuur zwak is kunnen dus juist sterker gemaakt worden dan ze origineel waren! Mijn tandarts heeft me R/Elmex gelee 1,25% voorgeschreven. Dit is lichtelijk vergelijkbaar met de fluoride-gebitjes die kinderen krijgen als ze naar de tandarts gaan. Voor ons twee is het advies om deze gel 1x per week aan te brengen, drie minuutjes maar (!) in te laten trekken en vervolgens goed spoelen (niet poetsen). Bovenop die wekelijkse zelf-behandeling kan je die R/Elmex gelee 1,25% inzetten na een spuugbui, vooral wanneer het braken betreft waarbij het maagzuur-gehalte hoog is (d.w.z. braken nadat de voeding al even in je maag heeft gezeten, maar daar weet jij alles van). Deze gel zorgt ervoor dat je gebit versterkt wordt met fluoride en zoals ik zei pakt die gel juist dié plaatsen aan waar het glazuur zwak is, waardoor de plekjes sterker worden dan ze met glazuur waren 😀 Ik heb er persoonlijk heel veel baat bij gehad; ik heb in zeven maanden tijd helemaal niets meer beschadigd gebits-gewijs terwijl ik toch zeker om de dag overgeef, terwijl er perioden waren in die zeven maanden waarin ik álles overgaf en terwijl er perioden waren zoals nu waarin ik al drie maanden lang te weinig voedingsstoffen binnen krijg -_-‘. Mijn tandarts, haar assistente en ik hebben daar vorige week staan high-fiven in de behandelruimte omdat we alledrie verbijsterd waren over hoe goed mijn gebit is gegeven wat het allemaal doormaakt. Het enige wat ik had opgebouwd was tandsteen, maar dat overkomt mij al sinds jaar en dag en het verwijderen daarvan is gelukkig kort en pijnloos op die koude zuig/spoeler na (maar kost je wel ff 25 euri voor vijf minuten, grr).

  Wederom lang verhaal kort: er IS hoop voor beschadigd glazuur tot de gradatie dat je je tanden zelfs sterker kan maken dan ze voorheen waren. Ik ben onwijs enthousiast over deze biologie-les van mijn tandarts en het leek me een zeer gepaste tip voor deze update van je. Als je meer wilt weten over het hoe-en-wat en hoe het precies biochemisch werkt dan mag je me gerust mailen want ik ben echt laaiend enthousiast over deze ‘ontdekking’.

  Tot slot bij wijze van disclaimer; ik hoop dat ik je intelligentie of persoonlijke situatie niet beledig met deze post. Ik pretendeer niet dat mijn situatie zo erg is als de jouwe en ik weet dat er met jouw gebit vast meer aan de hand is dan alleen het glazuur zelf (tandvlees bijvoorbeeld). Ik weet dat één tubetje gel niet al jouw problemen kan oplossen en ik weet dat de frequentie en het zuurgehalte van jouw gespuug helaas erg hoog ligt… Maar echt kanjer, een recept voor deze gel is de moeite waard, dat beloof ik je zwart op wit 🙂

  Geniet van je weekend en de kids en nogmaals neem gerust contact met me op als je meer wilt weten. Ik heb heel veel van mijn tandarts geleerd wat betreft het zo goed mogelijk omgaan met je gebit wanneer je spuugt en tekorten aan stoffen hebt.

  xx & bewondering, A

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.