Kostgeld vind ik onzin

Kostgeld vind ik onzin

Je kind kostgeld laten betalen? Ik vind dat onzin

Ik hoor en lees vaak genoeg dat inwonende kinderen kostgeld moeten betalen.
Ik heb het zelf nooit hoeven te doen want mijn moeder vond het ook onzin. Maar Roon daarin tegen moest het wel. Ik vond dat stom, en eerlijk gezegd nog steeds.

Als mensen het niet breed hebben, dan snap ik dat ze wel eens vragen aan hun werkende kroost of ze mee kunnen betalen aan bijvoorbeeld de boodschappen.
Maandelijks een bedrag innen van je kinderen, omdat ze nog thuis wonen, er voor ze gekookt en gewassen word, gaat er bij mij niet in. Waar er 3 eten kunnen er ook 4 eten zei mijn moeder altijd. Maar omdat ik het niet gewend ben, zal ik er wel fel op tegen zijn.

Ik kon het dus ook echt niet uitstaan dat Roon een gedeelte van zijn salaris af moest staan aan zijn ouders. Ik zei altijd “hij is nooit thuis!!”.

Maar goed, hier vragen wij geen kostgeld aan onze meiden, ook geen eet geld of hoe je het ook wil noemen. Het enige wat ze zelf moeten betalen is wat ze willen kopen, dus hun fijne dure merk kleding en schoenen. Wij springen dan ook nog eens bij. Omdat ze dat motiveert.
Schoolspullen en verzorging’s producten en kleding zoals sokken en ondergoed ect. dat betalen wij gewoon. We betalen eigenlijk gewoon nog alles voor ze, op de dingen na die ze tussendoor willen hebben.

Rekeningen betalen, dat doen wij nog voor ze, maar ik zit er toch wel over na te denken om hun der eigen mobiel te laten gaan betalen. Ze moeten natuurlijk straks zelf ook alles gaan betalen en beginnen met het betalen van je eigen mobiele abbo lijkt mijn wel een goede stap. Maar dat zal pas over een jaar zijn denk ik hahah.

Wat vinden jullie van kostgeld? Moesten jullie dat ook betalen?

Ik heb nooit wat zelf hoeven regelen of hoeven te werken. En dat is fout geweest hoor. Ik wilde dat bij onze meiden dus anders aan pakken en dat is gelukt. Ze werken allebei en moeten ook hun eigen dingen regelen. En dat gaat ze heel goed af dus ik ben blij dat ik het anders heb aangepakt dan mijn moeder vroegah 😉

20 gedachten over “Kostgeld vind ik onzin

 1. Ik heb wel kostgeld betaald toen ik eenmaal een fulltime baan had en regelde mijn eigen zaken (mobiel, zorgverzekering, rijlessen, auto, benzine, etc.). Hierdoor ben ik nu wel ontzettend zelfstandig en kan ik al mijn eigen dingen regelen. Mijn ouders hebben het kostgeld wat ik betaalde opzij gezet en dat vrijgegeven toen ik op mezelf ging wonen.

 2. Ligt een beetje aan de situatie en de leeftijd denk ik, dus ik zou er niet snel over oordelen. Ik heb het nooit gehoeven, maar was ook erg vroeg het huis uit.

 3. Ik heb gelukkig nooit kostgeld hoeven betalen, maar ik was dan ook al vanaf jonge leeftijd ziek en niet in staat om te werken. Zelfs nu ik op mezelf woon, springen m’n ouders nog aan toe bij.

 4. Nee, ik vind kostgeld maar raar. Het is volgens mij best een Nederlands ding, niet? Ik hoefde het niet te betalen maar ik was ook maar 1 jaar nog in huis toen ik ging werken. Ik betaalde wel mijn eigen verzekering en al mijn extra’s zoals uitgaan/kleding/reisjes. Mijn ouders betaalden alle vaste lasten. Mijn dochter is kortgeleden 18 geworden en werkt een paar dagen in de week. Ik betaal alles nog voor haar maar zij betaalt haar uitjes en kleding. Ze mag nu genieten van die extra’s vind ik. Ze is al opgegroeid zonder het breed te hebben dus ze mag wel even genieten van het extra geld voor kleding en bios enzo.

 5. Bij ons betaald Niek (18jr) ook geen kostgeld, hij verdiend wel flink bij, hij betaald wel zelf z’n autorijlessen 😉 moest ik zelf ook vroeger. Als hij thuis blijft en wij zijn een weekend weg, betaald hij wel z’n eigen eten van dat weekend, tenzij hij de kliekjes eet. Hij betaald ook z’n studie zelf, voorlopig woont hij nog 3 jr thuis, daarna moet hij in Gent studeren, dan moet hij wel daar in de buurt gaan wonen.

 6. Het is dubbel. Als mijn kind klaar is met de studie, goed werk heeft en een vol salaris. Maar niet uit huis wil, zal ik wel beetje kostgeld vragen.
  Maar dat zal niet snel gebeuren dat ik daarom ga vragen. Tenzij ze zelf hun salaris over de balk smijten en lekker thuis wonen daardoor dan dus wel.

 7. Vindt het eigenlijk heel normaal als een kind nog thuis woont en hij heeft een fulltime inkomen,kostgeld betaalt.
  Ouders raken vaak toeslagen en tegemoetkomingen kwijt.
  Ze leren zo ook verantwoordelijkheid te dragen.

  1. wij hebben geen toeslagen en tegemoedkomingen dus merken dat al niet 😉 en ik vind dat ze ook zonder kostgeld te betalen leren met hun geld om te gaan

 8. Ik heb wel kostgeld gespaard, maar dat was pas toen de kinderbijslag stopte. Ik heb mijn eigen studie betaald en mijn moeder geholpen in de kosten. Door de scheiding van mijn ouders had mijn moeder het niet breed. Ze gaf me eerlijk inzage in haar inkomen en kosten. Ik heb daar veel van geleerd en kan nog steeds goed budgetteren en sparen. Ook nu ik het samen met mijn man en dochter wel financieel prima voor mekaar heb. Ik ben er zelf niet op tegen om mijn dochter tzt kostgeld te laten betalen. Maar ze is nu nog zo jong, dat ik er nog nooit concreet over nagedacht heb.

 9. Ik moest het wel betalen, ondanks ik toen fulltime werkte, zelf de kosten droeg van de oudste toen der tijd.. terwijl mijn broertje en zusje niks betaalden ( hij is ondertussen op zichzelf gaan wonen) en mn zusje betaalt nog steeds niks, zal verder maar zwijgen 😉

  Nee hoor bij ons ook geen kostgeld. Wel net zoals bij jullie, aan het werk als je dure merkspullen wilt. Is helemaal niks mis mee, want zo leren ze dat niet altijd alles maar van mama of papa moet komen. En inderdaad sparen voor later 🙂

  1. sorry dat ik het zeg maar wel sneu dat jij als enige moest betalen 🙁 en precies pa en ma blijven geen sinterklaas zeg ik atlijd maar :D, je wilt spullen dan moet je er wat voor doen ook!!

   1. Nou ze hebben t geweten ook hoor, hoe ik er over dacht 😉

    Hahah precies, kinderen moeten op den duur ook leren dat wij ook hard genoeg werken voor onze centen. Zo leren ze de waarde van geld, dat het voor wat hoor wat is.. Helemaal niks mis mee..

    Daarom vind ik zak en kleed geld wel een goed iets, zo leren ze vroeg genoeg dat het doen is met wat je hebt 😉 Op is op, dan maar wachten op de volgende ronde 😉

 10. Bij ons thuis wordt flink gedreigd met kostgeld, maar ik vind het ook onzin. Jullie wouden kinderen, zeg ik dan. Wat ik wel goed zou vinden, is dat ze leren omgaan met geld.

  1. precies 😉 je krijgt geen kids om ze voor je laten betalen zeg ik dan en omgaan met geld leren wij ze hier ook, sparen en als hun geld op is hoeven ze niet bij ons te komen lenen, nee dan weer wachten tot je salaris binnen is 😀

 11. Ik heb zelf ook nooit kostgeld betaald. Zou dit ook niet bij mijn kinderen doen. Misschien als ze lang thuis zouden blijven en dat kostgeld dan inderdaad sparen voor ze.

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.