4 gedachten over “Nieuwe “vlog” op man bijt hond

 1. Lieve Rachel,

  Ik doe het even zo, want op Man Bijt Hond moet ik reageren met een Facebook account en die heb ik niet, maar toch heb ik een vraag voor je.

  Mijn vraag luidt: in hoeverre ben je nu werkelijk geholpen met je anorexia diagnose? Een diagnose heeft als functie dat het voor alle artsen die met jou in contact komen helder is wat er speelt, zodat de juiste behandeling ingezet kan worden. Laten we zeggen dat dat even de theorie is.

  In de praktijk… Ik vraag me af wat je met de diagnose (en daaruit volgende behandelingen) van anorexia nervosa bent opgeschoten. Dit is een open vraag die ik graag bij jouzelf neerleg.

  Toch voel ik de behoefte om mijn twijfels over de diagnose toe te lichten. Tuurlijk, je extreem lage gewicht en je obsessie met sporten aan het begin van de rit passen bij de diagnose. Het feit dat je echter nooit expres braakte, duidt wat mij betreft op een fysiek probleem. Psychosomatisch zou ook nog kunnen, dat wil zeggen dat je gedachtengang dusdanig invloed heeft dat er je lichaam anders gaat functioneren. Hoe dan ook, anorexia lijkt me echt niet aan de orde. Waarom niet? Omdat je volop eet, zo hard vecht, absoluut niet bang bent voor eten, absoluut niet bezig bent met calorieën… het klopt van geen kant.

  De reden dat ik er zo fel op tegen ben, is omdat ik ervan overtuigd ben dat het stickertje van de diagnose bepaalt welke zorg je krijgt in termen van behandeling en oplossingen. Zo werkt het hele systeem met zorgverzekeraars en DBC’s namelijk. Diagnose en behandeling zijn sinds een aantal jaar aan elkaar gekoppeld. Krijg je niet de juiste diagnose, dan is de kans groot dat je ook niet de juiste behandeling kan ontvangen.

  Ik weet dat je een bult onderzoeken achter de rug hebt. Ik wil ook geen afbraak doen aan wat daar wel of juist niet uit kwam. Ik wil alleen maar zeggen: blijf kritisch. Jouw huidige strijd past niet binnen anorexia, maar past binnen iemand die een fysiek probeem heeft in de spijsvertering. Mentaal ben je namelijk zeer strijdbaar en totaal niet anorexia-achtig. Het is al lang geen psychisch probleem meer. Het is een fysiek probleem. Je verdient het dat dat als zodanig erkend wordt en dat je de juiste hulp eindelijk treft.

  Maargoed, los van mijn inzicht: dit begon als een open vraag. Voel je je daadwerkelijk geholpen bij de diagnose “anorexia”? Wat levert het je vandaag de dag op om onder de noemer anorexia te vallen? Past het voor jouw eigen gevoel?

 2. Joh, ik volg je al jaren en toch was ik delen van je verhaal bijna alweer vergeten. Een heftige opsomming zo alles bij elkaar. Vind wel dat je het erg goed kan vertellen. Knap gedaan!

Reageer ook op deze blogpost!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.