Welkom op Ronald zijn pagina


onze koi's


 

koi

 

koi

 

 

 

 

 

De man des huizes, Ronald, heeft een hobby (nou ja ikke reets ook wel hoor), de hobby, of tewel koi karpers hebben kost een hoop tijd en engergie......en ja ook een hoop geld maar ja dat kost elke hobby toch :p .

Koi's komen uit japan, ze kunnen overal vandaan komen maar origineel zijn het japanners.

We zijn de vijver gaan bouwen in de zomer van 2004, en nu is hij dan helemaal aangekleed en af om het zomaar te zeggen. de filters en de pompen draaien en draaien om de koi's het naar hun zin te maken en ons ook natuurlijk want het is geen gein als de vijver iets krijgt zoals ziektes!!! dan kan je hart wel ff sneller gaan kloppen en je moet er dan zeker ook niet aan denken dat een of meerder vissen dood kunnen gaan. Dus allert moet je altijd zijn, (wij zijn daar nu nog voor in de leer!!!) We hebben hele nuttige informatie verkregen van iemand die echt van zijn vissen houd (link hieronder te vinden) Die kan je echt van alles vertellen of het wel en wee van de vis en de vijver.

De geschiedenis van de koi

Nishikigoi is de algemene benaming voor gekleurde karpers afkomstig uit Japan. De vele prachtige koivariëteiten die we kennen,stammen allemaal af van de zwarte vis die bekendstaat onder de naam Magoi. Historici zijn het erover eens dat het originele geboorteland van de koi Perzië was, het huidige Iran. Ongeveer 1000 jaar geleden werd de vis naar Japan overgebracht via landen als China en Korea. In die tijd bezaten ze nog niet die mooie kleurenpracht. Het waren de Japanners die door zorgvuldige selectie, aan de basis lagen van de huidige kleurschakeringen en ze zorgden ook voor de verdere uitbouw van de verschillende soorten.

Meer dan 2000 jaar geleden kreeg deze vis zijn naam in China. In de Chinese taal betekende het woord koi een mooie vis met een goed verdeeld schubbenpatroon. Later ontstond dan het woord nishikigoi of gekleurde karper.

Hoewel de eerste vermeldingen van koi (toen nog Magoi of karper) meer dan 2000 jaar oud zijn, is het kweken van koi van veel recentere datum. In eerste instantie werd de koi in Japan gekweekt als aanvulling van hun rijstmaaltijden omdat in de winterperiode het Niigata-district onbereikbaar was geworden door de soms wel 6 meter dikke sneeuwlaag. Op een dag werd een gekleurde mutant gevonden tussen de gewone karpers op de visvijver. Het ging hier hoofdzakelijk om rode, witte en gele koi. Later trachtten kwekers de variëteit te vervolmaken en met eindeloos geduld slaagden ze uiteindelijk in hun opzet. Soorten als Kohaku, Asagi (lichtblauw) en Bekko (wit gespikkeld) waren latere aanwinsten. Ze verkochten deze nieuwe soorten aan hogere prijzen omwille van de interesse en de populariteit bij het gewone volk.

Veel van de variëteiten die we tegenwoordig kennen,waren tegen het eind van de l9de eeuw bekend. Pas in de 20ste eeuw werd het houden van koi een populaire hobby. De aanleg van wegen en spoorwegen, en vooral de groei van het luchtvaartverkeer, maakten het makkelijk om koi te vervoeren.Al snel raakte men in andere delen van de wereld in de ban van deze prachtige vissen, met name in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.Vanaf het moment dat men nishikigoi ging kweken,werd er veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. In andere landen worden nu ook koi gekweekt, maar Japan is daarin nog steeds de nummer één van de wereld.

Soorten koi's

Alle koi behoren tot één soort, de Cyprinus Carpio, waar ongeveer honderd kleurvariëteiten uit zijn ontwikkeld. Het is echter mogelijk dat afstammelingen van de ene variëteit behoren tot een andere variëteit. Er komen nog steeds nieuwe variëteiten bij. Koi zijn onder te verdelen in diverse categorieën, ze zijn echter ook onder te verdelen op basis van andere eigenschappen, zoals kleur, tekening, schubben en glans.

koi


De Tekening.
Een ander onderdeel van de naam van een koi kan de soort tekening zijn. Hieronder staan de beschrijvingen van elke soort tekening:
 

Budo Dit betekent letterlijk druif. Het beschrijft de paarse tekening die iets weg heeft van een tros druiven.
 
Kage Dit betekent letterlijk schaduw of fantoom. Dit heeft betrekking op het vage sumi netwerk van vlekken op bepaalde Utsuri en Showa koi.
 
Kanoko Dit betekent letterlijk reebruin. Dit beschrijft het gespikkelde hi vlekkenpatroon op bepaalde Kohaku, Sanke en Showa
 
Koromo Dit betekent letterlijk gekleed. Dit heeft betrekking op een donkere kleur die de hi-tekening omrand.
 
Inazuma Dit betekent letterlijk bliksemschicht. Hiermee wordt het type hi-tekeing bedoelt op bepaalde Kohaku. Een Inazuma tekening is een zigzag tekening over het lichaam van de koi.
 
Matsuba Dit is het zogenaamde denneappelpatroon. Dit wordt veroorzaakt door de zwarte tekening in het midden van elke schub. Metaalkleurige Matsuba vallen in de Hikarimono klasse, de andere in de Kawarimono klasse.
 
Tancho Dit is de bekende rode vlek op de kop. De naam stamt af van het symbool van Japan, de Tancho, een witte kraanvogel met een rode vlek op zijn kop. Een Tancho koi mag maar 1 rode vlek hebben en die moet op de kop zitten.
 
Utsuri Dit betekent letterlijk weerspiegelingen. Dit wordt beschouwd als een eigen categorie, nl. de Utsurimono. De sumi-vlekken hebben vaak een tweede kleur (wit, rood of geel) en bevinden zich op de rugzijde.

De Schubben.
De meeste koi hebben schubben over het hele lichaam. Dit wordt 'wagoi' genoemd. Andere typen schubben worden hieronder vermeld:

Doitsu Doitsu koi komen oorspronkelijk uit Duitsland. Het betreft hier echter geen koi categorie, maar een type. Doitsu koi hebben maar op bepaalde plaatsen schubben. Ook Doitsu zijn weer onder te verdelen in drie types:
  • Lederkoi
    Hebben geen schubben langs de zijlijn, en slechts hele kleine schubben op de rug. Dit is de normale Doitsu.
  • Spiegelkoi
    Deze hebben grote schubben langs de zijlijn en op de rug.
  • Yoroi (pantser) of Ishigaki (steenmuurschubben) -koi
    Deze zijn gedeeltelijk geschubt. Ze hebben schubben op andere plaatsen dan op de zijlijn en rug. Dit kan in willekeurige patronen zijn. Bij wedstrijden zullen deze niet te zien zijn.
Kinginrin Kin=Goud, Gin=Zilver en Rin=schub. De naam Ginrin wordt ook wel gebruikt. Bij dit type koi weerspiegeld het licht op de schubben. Ze fonkelen wanneer de zon op er op schijnt. Een koi krijgt pas de aanduiding Kinginrin als minstens 20 schubben van dit type zijn.
 
Fucarin Deze term beschrijft de huid tussen de schubben. Deze aanduiding bestaat pas sinds eind jaren tachtig. Fucarin gebruikt men meestal bij goede metaalkleurige koi. Een algemene regel is dat hoe kleiner de schubben zijn, hoe mooier de koi glanst. Bij Fucarin schubben overlappen de schubben elkaar niet, maar is er een open ruimte tussen de schubben waardoor de huid te zien is


De Glans.

Wat betreft glans kunnen koi ingedeeld worden in twee groepen, nl. de metaalkleurige en overige. Er bestaat nog andere aanduidingen hiervoor:
 

Hikari Hikari betekent metaalkleurig en wordt als voorvoegsel gebruikt bij een koi-categorie. Een bepaalde categorie is bijv. Hikarimono, dus metaalkleurig in één kleur. De andere metaalkleurige categoriën zijn de Hikari-Utsurimono en de Hikarimoyo-mono.
 
Kawari Dit zijn de niet-metaalkleurige categoriën die niet tot een andere categorie behoren, maar deze term wordt eigenlijk alleen gebruikt bij de Kawarimono, de grootste categorie met de meeste verschillende soorten koi.

 

koi


 

© 2007
rachel-niomi-rashel.nl

helaas merken we toch dat er nog fotos van sites zoals deze worden gejat. deze site is beveiligd hiervoor maar mocht het toch gebeuren, we hebben ook een IP check hier zitten en mailen dan je provider, mocht je het in je hoofd halen om onze fotos te jatten. je bent gewaarschuwd.

 

 

 


koi

 

koi

 

 

 

 

 


 

Hosted by: CCC Hosting